Naš osnivač

Zaljubljenik u čovjeka

Strastveni zagovaratelj čovjeka i istine Jean Vanier je humanist, filozof, teolog, vjerski i moralni autoritet te pisac čija djela nadahnjuju generacije ljudi na svim stranama svijeta da ne posustanu u izgradnji društva u kojem ima mjesta za sve. Utemeljitelj je zajednicâ Arka te Vjera i svjetlo

Ono što je skromno započelo na sjeveru Francuske 1964. kad je Jean Vanier pozvao dvije osobe  s intelektualnim teškoćama da dođu s njime živjeti kao prijatelji, danas se razgranalo u golemu mrežu od 151 zajednice u 37 zemalja, a da pri tome ne ubrajamo i 1500 zajednica Vjera i svjetlo rasprostranjenih u 82 zemlje.

Živeći više od 50 godina s osobama s intelektualnim teškoćama, Jean Vanier promijenio je način razmišljanja prema njima i mnogima drugima koji su na rubu društva. Poziva nas da povrh borbe za ljudska prava i toleranciju prepoznamo duboke kvalitete i životnu školu u koju nas uvode osobe koje društvo odbacuje. Život s osobama s intelektualnim teškoćama otkrio mu je da nas oni najkrhkiji među nama otvaraju našoj vlastitoj krhkosti koja nas, kada je prihvatimo, vodi dijalogu, otvaranju drugima i miru.

 

Intervju s Jeanom Vanierom možete pročitati ovdje.

Vizionar ljudskog društva

„Možemo li uistinu sanjati, poput Martina Luthera Kinga, o svijetu u kojem ljudi, bez obzira na rasu, religiju, kulturu, sposobnosti i nesposobnosti, bez obzira na obrazovanje ili ekonomsku situaciju, bez obzira na dob ili spol, mogu naći neko mjesto za sebe i otkriti svoje darove?

Možemo li se nadati društvu čija metafora neće biti piramida nego tijelo, i gdje svaki pojedinac kao vitalni dio skladno funkcionira u cjelini?

Vjerujem da možemo, jer vjerujem da je u ljudima težnja za mirom, zajedništvom i univerzalnom ljubavlju veća i dublja nego potreba za pobjedom u natjecateljskom životu.“

Jean Vanier, Postati čovjekom (KS, 2008)

Bibliografija:

www.jean-vanier.org/en/publications/bibliography

Djela prevedena na hrvatski jezik:

  • Slomljeno tijelo (2013)
  • Isus, dar ljubavi (2013)
  • Postati čovjekom (2008)
  • Zajednica i rast (2007)
  • Pronaći mir (2007)
  • Sveta povijest osobe (2007)

Navedeni naslovi izdani su u nakladi Kršćanske sadašnjosti d.o.o. te ih možete potražiti na sljedećoj poveznici – (http://www.ks.hr/jean-vanier)